728 x 90

Raportarea responsabilă a deșeurilor: Importanța respectării cerințelor legale

Raportarea responsabilă a deșeurilor: Importanța respectării cerințelor legale

Potrivit Ordonanței de Urgență 92/2021 privind regimul deșeurilor, toți agenții economici care produc și dețin deșeuri au obligația de a efectua raportarea anuală a acestora, data limită fiind 15  martie a anului curent. Însă, această evidență a deșeurilor poate fi realizată și la la cererea autorităților responsabile cu domeniul protecției mediului.  Activitatea de raportare reprezintă

Potrivit Ordonanței de Urgență 92/2021 privind regimul deșeurilor, toți agenții economici care produc și dețin deșeuri au obligația de a efectua raportarea anuală a acestora, data limită fiind 15  martie a anului curent. Însă, această evidență a deșeurilor poate fi realizată și la la cererea autorităților responsabile cu domeniul protecției mediului. 

Activitatea de raportare reprezintă o măsură obligatorie de mediu pe care agenții economici trebuie să o îndeplinească. În contextul realizării unei activități cu impact asupra mediului, raportarea devine o prioritate pentru acești operatori. 

Bineînțeles, ținând cont de complexitatea activității, se pot întocmi și depune mai multe raportări ANPM. Însă, este esențial ca operatorii economici să înțeleagă importanța efectuării și depunerii acestor raportari deseuri în acord cu prevederile legale. În caz contrar, ei se vor confrunta cu sancțiuni de ordin financiar.

De ce este importantă realizarea activității de raportare?

Raportarea deșeurilor către Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) este esențială pentru monitorizarea și controlul gestionării acestora. Această procedură permite autorităților să verifice modul în care sunt gestionate deșeurile și dacă acestea respectă standardele și regulile impuse. 

De asemenea, raportarea deșeurilor către ANPM oferă transparență și responsabilitate, ajutând la prevenirea poluării și la protejarea sănătății publice. Prin această activitate, se pot identifica problemele legate de gestionarea deșeurilor și se pot lua măsuri pentru a le rezolva într-un mod sigur și eficient.

Cele mai citite articole

Mai mult decât atât, în baza acestor raportări de mediu, o societate economică va putea să:

  • Își formeze o imagine de ansamblu asupra manierei de gestionare a deșeurilor;
  • Își îmbunătățească programul de monitorizare deșeuri;
  • Aplice măsuri de prevenire/minimizare a volumului de deșeuri;
  • Își îmbunătățească practicile privind utilizarea resurselor disponibile.

Cum se efectuează raportarea deșeurilor?

Pentru a putea depune raportările de mediu, operatorul economic trebuie să se înregistreze în Sistemul Integrat de Mediu. Concret, acesta trebuie să acceseze secțiunea de înregistrare, regăsită pe site-ul ANPM.

Agentul economic va trebui să completeze un formular electronic în care va completa date despre sediul și obiectul său de activitate, pentru a solicita acces în sistemul SIM. Operatorul va obține informațiile de autentificare (User și Parola), prin completarea acestui formular. Acest cont creat va fi atribuit unui singur punct de lucru al firmei.

Odată accesată platforma, agentul economic va putea să efectueze operațiunea de raportare, accesând formularele legate de ariile de monitorizare (deșeuri, emisii industriale etc.)

Concluzii

Raportarea corectă a deșeurilor este esențială pentru protecția mediului. Cadrul legal a stabilit reguli clare privind gestionarea deșeurilor, iar respectarea acestora este obligatorie pentru orice societate economică.

Cele mai citite articole

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

Cele mai citite articole