Dacă ai ajuns aici, cel mai probabil ai ajuns pentru că ai luat la pas internetul pentru a te documenta despre tencuieli decorative. Ai ajuns exact unde trebuie, pentru că în cele ce urmează ne-am propus să îți oferim un mini-ghid în care prezentăm toate tipurile de tencuieli decorative care există în comerț, precum și
Dacă ai ajuns aici, cel mai probabil ai ajuns pentru că ai luat la pas internetul pentru a te documenta despre tencuieli decorative.
Ai ajuns exact unde trebuie, pentru că în cele ce urmează ne-am propus să îți oferim un mini-ghid în care prezentăm toate tipurile de tencuieli decorative care există în comerț, precum și diferențele dintre ele, pentru ca tu să poți face cea mai bună alegere pentru locuința ta.
Tencuieli decorative: tot ce trebuie să știi despre tipurile disponibile
Tencuiala decorativă este, așa cum sugerează și numele, stratul final care se aplică pe pereții casei, în exterior. În comerț există mai multe tipuri, astfel că alegerea celui mai potrivit sortiment se poate dovedi o provocare, cu atât mai mult cu cât și prețurile sunt diferite.
Care sunt, așadar, tipurile de tencuieli decorative pe care le vei întâlni la o simplă căutare pe Google și care sunt diferențele dintre ele?
În funcție de compoziția chimică, tencuiala decorativă poate fi:
- De carbon. Acest tip de tencuială se remarcă printr-o foarte mare rezistență la impact, la șocuri mecanice, umezeală, foc și raze UV. De asemenea, este bine să știi că nu permite dezvoltarea microorganismelor și că nu are nevoie de o întreținere sau mentenanță specială, deoarece se auto-curăță sub efectul precipitațiilor.
- Silicatică. Tencuiala silicatică are o permeabilitate foarte mare la vapori și rezistă o perioadă îndelungată din timp, prin urmare poate fi o alternativă foarte bună pentru cei care nu plănuiesc să treacă prin procesul de refinisare a exteriorului casei prea curând. În plus, trebuie menționat faptul că, la fel precum cea de carbon, este foarte rezistentă la radiații UV, umiditate și chiar și la foc.
- Acrilică. Acest tip de tencuială decorativă are ca principale avantaje permeabilitatea deosebită (le permite vaporilor să treacă dinspre interior spre exterior) și rezistența în timp. Comparativ cu restul, prețul acestui sortiment este unul mic, ceea ce face ca tencuiala decorativă acrilică să fie și cel mai utilizat tip de tencuială.
- Siliconică. Dacă vorbim de tencuiala siliconică, atunci trebuie precizat faptul că permeabilitatea acesteia este mai mare decât a celei acrilice, iar rezistența la foc este la fel de mare precum în cazul celei silicatice.
Cele mai citite articole
În funcție de locul în care se aplică, tencuiala decorativă poate fi aplicată:
- Pe fațadă;
- În zona soclurilor și a gardurilor.
În funcție de gradul de granulație vei găsi în comerț următoarele tipuri:
- tencuieli decorative fine (mărimea granulelor de nisip este foarte mică);
- tencuieli decorative grunjoase (mărimea granulelor de nisip este mai mare, variind, de regulă, între 0.5 și 3 milimetri).
În funcție de model vom întâlni următoarele sortimente de tencuială decorativă:
- granulată (mai e cunoscută și ca tencuială „bob lângă bob”);
- zgâriată (cunoscută și drept tencuială „scoarță de copac”).
Tencuiala decorativă mai poate fi clasificată și în funcție de culoare. Pe piață există o paletă foarte generoasă de nuanțe, din care o poți alege pe cea care poate fi combinată cel mai bine cu tonul cromatic general al locuinței. Înainte să alegi o nuanță te sfătuim să iei, însă, în considerare aceste sfaturi:
- nuanțele deschise, deși amplifică senzația vizuală de mărime, se murdăresc foarte, foarte ușor;
- nuanțele foarte închise atrag razele ultraviolete, efect care scurtează durata de viață a tencuielii;
Cea mai bună soluție ar fi să alegi nuanțe intermediare, care nu se vor decolora și care nu vor căpăta un aspect estompat decât după perioade foarte îndelungate de timp.
De asemenea, în situația în care dispui de un sistem de izolație termică, poți alege tencuiala astfel:
- pentru izolație cu polistiren expandat: în acest caz, specialiștii recomandă folosirea celei acrilice;
- pentru izolație cu polistiren extrudat: este recomandtă tencuiala decorativă de tip mozaic;
- pentru izolație cu polistiren grafitat: în acest caz specific este indicat să te îndrepți către cea siliconică;
- pentru izolație cu vată minerală: aici este ideal să achiziționezi tencuială decorativă silicatică.
În concluzie, alegerea ta va trebui să țină cont de toate aceste criterii. Iar acum că deții toate informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere, nu îți mai rămâne decât să pornești la cumpărături.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *