728 x 90

Rigolele și codurile de construcție: ce trebuie să știi

Rigolele și codurile de construcție: ce trebuie să știi

În România, codurile de construcții se referă la un set de reglementări cuprinse sub denumirea de Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Acest cod reunește și actualizează legislația ce vizează aspecte precum amenajările teritoriale, urbanismul, autorizarea executării lucrărilor de construcții și calitatea în construcții. Raportarea la codurile de construcție asigură o dezvoltare durabilă a spațiilor

În România, codurile de construcții se referă la un set de reglementări cuprinse sub denumirea de Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Acest cod reunește și actualizează legislația ce vizează aspecte precum amenajările teritoriale, urbanismul, autorizarea executării lucrărilor de construcții și calitatea în construcții.

Raportarea la codurile de construcție asigură o dezvoltare durabilă a spațiilor ce necesită a fi amenajate, protejarea mediului înconjurător, siguranța publică și calitatea vieții. Chiar și în cazul amenajărilor cu rigole pentru drenarea apelor, există un cod de construcție la care specialiștii se raportează. Află chiar acum mai multe despre acest standard.

Care este codul de construcție pentru amenajări publice cu rigole?

Codul CPV (eng.Common Procurement Vocabulary) pentru realizarea unor sisteme publice de drenaj cu rigole este 45232453-2. Acest cod include informații ce standardizează lucrările de construcții specifice pentru canale de scurgere. Acestea includ proiectarea, construcția și întreținerea canalelor ce facilitează captarea, tranzitul și evacuarea apelor pluviale uzate sau a apelor uzate, prevenind astfel inundațiile și eroziunea solului.

Codul CVP 45232453-2: Lucrări de construcție canale de scurgere permite raportarea la un standard de calitate avizat, pentru o descriere precisă a serviciilor solicitate, facilitând astfel procesul de licitație și contractare în etapele incipiente ale proiectului de amenajare / modernizare.

Rigolele și codurile de construcție: aspecte legislative vizate

Codul de construcție 45232453-2 poate include aspecte importante din legislația ce standardizează:

amenajările teritoriale: stabilirea modului de utilizare a teritoriului la nivel național, regional și local;
urbanismul: reglementarea dezvoltării urbane și rurale, inclusiv a aspectului estetic al localităților;
executarea lucrărilor de construcții: stabilirea procedurilor și condițiilor necesare pentru obținerea autorizațiilor de construcție;
calitatea în construcții în construcții: alinierea la standardele de calitate în vigoare pentru proiectarea, executarea și recepția lucrărilor de construcții.

Cui se adresează codurile de construcție pentru astfel de proiecte?

Acest standard în construcții se adresează:

autorităților publice responsabile de elaborarea și implementarea politicilor de amenajare a teritoriului, urbanism și construcții;
dezvoltatorilor imobiliari care doresc să realizeze proiecte de construcții;
cetățenilor interesați de modul în care se dezvoltă localitatea lor, precum și de calitatea construcțiilor din jurul lor.

Rigole drenaj apă și codurile de construcție: exemple de proiecte

Standardizarea pe baza codurilor de construcții este necesară atunci când se utilizează rigole din oțel inoxidabil sau alte tipuri de produs asemănătoare pentru:

amenajarea de canale deschise pentru scurgerea apelor pluviale;
instalarea de sisteme subterane de canalizare pentru ape pluviale;
reabilitarea și modernizarea canalelor deja existente în cadrul infrastructurii de drenaj.

Ce sunt clasele de încărcare ale rigolelor?

Conform SR EN 1433, ce vizează Canalele de evacuare a apelor uzate din zone utilizate de pietoni și vehicule, rigolele se pot clasifica în următoarele clase de încărcare (sarcină):

A15 – zone pietonale, suprafețe de agrement cu spații verzi sau trasee de ciclism;
B125 – trotuare cu bordură, zone pietonale intens circulate sau parcări private;
C250 – parcări publice și zone cu un trafic auto scăzut, fără acostamente;
D400 – acostamentele unor suprafețe carosabile intens circulate, dedicate vehiculelor ce nu depășesc 40 de tone;
E600 – zona carosabilă a drumurilor rutiere publice, spații de tranzit supuse unor sarcini mari (ex: docuri, terminale etc);
F900 – piste de aeroport, terminale militare intens tranzitate etc.
Este important să reții faptul că orice cod de construcții face parte dintr-o clasificare statistică națională complexă, având un rol important în urmărirea activității economice din domeniul construcțiilor. La fel ca orice alt proiect, amenajările unor sisteme de drenaj cu rigole trebuie, de asemenea, raportate la un astfel de standard, pentru a se asigura calitatea lucrărilor executate.

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos