Radiografia toracică este un test de imagistică realizat pentru a vizualiza organele, vasele de sânge și oasele din regiunea toracică. Procedura se realizează prin direcționarea unui fascicul de raze X, ce trece prin corpul pacientului către o placă de film sau un detector digital, pe care se afișează imaginea rezultată astfel. Beneficiile radiografiei toracice sunt
Radiografia toracică este un test de imagistică realizat pentru a vizualiza organele, vasele de sânge și oasele din regiunea toracică. Procedura se realizează prin direcționarea unui fascicul de raze X, ce trece prin corpul pacientului către o placă de film sau un detector digital, pe care se afișează imaginea rezultată astfel.
Beneficiile radiografiei toracice sunt multiple, existând posibilitatea de a se detecta cu ajutorul acesteia o gamă variată de boli pulmonare și cardiace. Este o evaluare rapidă, accesibilă din punct de vedere al costurilor și mult mai confortabilă, spre deosebire de alte instrumente utilizate în procesul de diagnosticare.
Când se recomandă radiografia toracică?
Dacă acum știi ce este radiografia toracică, află că acest test de imagistică este utilizat în mod frecvent pentru diagnosticarea și monitorizarea diferitelor afecțiuni pulmonare și cardiace. Unul dintre motivele pentru care un medic poate recomanda această procedură este prezența unor simptome specifice, cum ar fi:
- tusea persistentă;
- dificultățile de respirație;
- durerile în piept;
- febra de origine necunoscută.
Acestea pot fi indicii ale unor boli precum:
- pneumonia;
- bronșita;
- tuberculoza;
- cancerul pulmonar.
Radiografia toracică este, de asemenea, utilizată pentru monitorizarea evoluției unor boli specifice. Această procedură poate evidenția modificări structurale la nivelul plămânilor, inimii sau vaselor de sânge, oferind astfel informații valoroase despre starea de sănătate a pacientului. De asemenea, poate detecta modificări patologice în cazul unor afecțiuni precum:
- emfizemul;
- fibroza pulmonară;
- cancerul pulmonar.
Cum te pregătești pentru o radiografie toracică?
Pregătirea pentru o radiografie toracică implică mai mulți pași esențiali pentru a asigura o experiență cât mai sigură și eficientă:
- informarea medicului despre istoricul medical al pacientului – specialistul trebuie să fie informat cu privire la condițiile medicale preexistente, alergii, implanturi metalice și alte dispozitive medicale din corp sau prezența / posibilitatea unei sarcini;
- îndepărtarea articolelor de vestimentație și a accesoriilor – pacientul trebuie să își înlăture bijuteriile și hainele cu elemente metalice, care pot interfera cu fluxul de raze X; în unele cazuri, pacientul poate fi rugat să poarte un halat de spital pentru a asigura accesul facil la nivelul toracelui;
- efectuarea procedurii propriu-zise – radiografia toracică este rapidă și nedureroasă; pacientul este poziționat în fața unui ecran fluorescent, specialistul urmând să realizeze radiografia de la o distanță sigură; pacientul va fi rugat să respire și să își țină respirația pentru câteva secunde, pentru a asigura o imagine clară.
Cum se evaluează rezultatele radiografiei toracice?
Rezultatele unei radiografii toracice sunt interpretate de medicul radiolog, pentru identificarea structurilor normale și anormale ale toracelui. Umbrele, liniile sau petele atipice pe imagine pot indica o varietate de probleme de sănătate. De exemplu, o umbră la nivelul plămânilor poate indica posibila prezență a unui cancer pulmonar.
Cele mai citite articole
În cazul unei pneumonii, radiografia toracica va arăta zone întunecate în câmpurile pulmonare, indicând zonele în care aerul a fost înlocuit de fluid sau de țesut inflamat. Un alt exemplu ar putea fi detectarea unei fracturi a coastelor, caz în care o radiografie toracică va arăta o discontinuitate a liniei osoase normale.
Interpretarea rezultatelor trebuie făcută de către un medic specialist, care poate lua în considerare și alte informații relevante, cum ar fi simptomele pacientului, istoricul medical și rezultatele altor teste. Pe baza rezultatelor obținute, pacientul poate fi apoi direcționat către alte secții, pentru stabilirea unui diagnostic și aplicarea tratamentului adecvat.
De exemplu, specialiștii din secția de chirurgie toracică din cadrul Spitalului Memorial pot evalua ulterior radiografiile toracice ale pacienților, pentru stabilirea și tratarea unor probleme de sănătate incluse într-un spectru cât se poate de variat:
- boli localizate la nivelul plămânilor;
- afecțiuni ale peretelui toracic și ale mediastinului;
- boli ce implică sistemul respirator, arborele traheobronșic, esofagul și pericardul etc.
Radiografia toracică: riscuri și contraindicații
Principalele riscuri asociate radiografiei toracice sunt:
- expunerea la radiații – mai ales în cazul copiilor și al pacienților nevoiți să realizeze cu regularitate aceste teste de imagistică;
- rezultatele fals pozitive / fals negative – pot duce la stabilirea unor diagnostice greșite și urmarea unor tratamente neadecvate.
Radiografia toracică nu este recomandată în anumite situații:
- atunci când pacientă este sau își dorește să rămână însărcinată;
- dacă a mai fost realizat recent un test / tratament ce implică expunerea la radiații.
Așadar, deși radiografia toracică este o procedură utilă și sigură, este esențial să se ia în considerare potențialul de expunere la radiații, posibilitatea rezultatelor false și contraindicațiile asociate. Înainte de a efectua o radiografie toracică, este important să discuți cu medicul specialist toate aceste aspecte.