728 x 90

De la ce varsta poti purta lentile de contact

Atat copiii, cat si parintii, se intreaba adeseori de la ce varsta este recomandata purtarea lentilelor de contact. Motivele care sustin aceasta intrebare sunt variate si personale, dar raspunsul specialistilor este unanim si obiectiv. In acest articol poti descoperi care este compatibilitatea lentilelor de contact cu minorii, incepand de la ce varsta sunt ele considerate

Atat copiii, cat si parintii, se intreaba adeseori de la ce varsta este recomandata purtarea lentilelor de contact. Motivele care sustin aceasta intrebare sunt variate si personale, dar raspunsul specialistilor este unanim si obiectiv. In acest articol poti descoperi care este compatibilitatea lentilelor de contact cu minorii, incepand de la ce varsta sunt ele considerate sigure si care sunt criteriile care ar trebui sa te ajute sa isi ghidezi decizia.

Cand poate purta copilul lentile de contact?

Oare copilul meu este pregatit pentru o pereche de lentile de contact? Oare care este varsta minima pentru lentilele de contact? Fiica mea insista sa ii cumpar lentile de contact colorate cu o purtare de la Lensa.ro, oare e bine sa ii indeplinesc dorinta?

Nu exista un set standard de reguli si recomandari privind varsta minima de la care se pot purta lentilele de contact. Depinde, mai degraba, de cat de atent si de responsabil este copilul si de cat de mult este dispus parintele sa il supravegheze si sa il sprijine in acest demers. 

Uneori, copiii de 8 ani pot deveni purtatori constiinciosi si responsabili ai lentilelor de contact. Alteori, adolescentii pot fi atat de zapaciti si neatenti incat lentilele de contact sa reprezinte o responsabilitate prea mare pentru ei. Multi specialisti oftalmologi si optometristi sunt prudenti cand vine vorba despre a recomanda lentile de contact copiilor mai mici de 12 ani, considerand ca, in cazul lor, riscurile sunt mai mari decat beneficiile. Desigur, depinde de beneficii; in unele cazuri, ele depasesc riscurile. 

În concluzie, nu exista o varsta standard de la care sa poata fi purtate lentilele de contact. Totul depinde de abilitatea copilului de a le folosi si de a le ingriji. Copiii invata repede atunci cand au o motivatie interna, asa ca majoritatea se descurca de minune cu lentilele de contact, dar e bine ca folosirea acestora sa fie, totusi, supravegheata de catre un adult. 

Beneficiile lentilelor de contact la copii

Copiii nu sunt niste adulti in miniatura; ei au nevoi diferite de ale adultilor, iar lista prioritatilor lor este si ea, de multe ori, diferita. În plus, ceea ce pentru adulti poate fi considerat un moft, in cazul lor se poate dovedi de maxima importanta pentru o dezvoltare sanatoasa – un lucru pe care lentilele de contact il pot sustine, uneori. 

  • Copiii care poarta ochelari se pot simti excesiv de constienti de propria persoana. Uneori, ei devin tinta glumelor proaste ale cate unui coleg pus pe sotii. Alteori, ochelarii reprezinta o grija in plus. Se poate ca faptul ca are nevoie sa poarte ochelari sa il faca pe copilul tau sa se simta diferit sau „defect”. Lentilele de contact ofera avantajul corectiei vederii si pastrarii aspectului natural;
  • Campul vizual este net superior in cazul purtarii lentilelor de contact, ceea ce este deopotriva confortabil, dar si util, atunci cand vine vorba despre practicarea unui sport, de exemplu;
  • Copilul are libertatea de a alerga, de a se implica in sporturi de contact, de a interactiona cu alti copii fara presiunea ca trebuie sa isi protejeze ochelarii;
  • Elimina stresul legat de deteriorarea, spargerea sau ruperea ochelarilor, ceea ce e un avantaj nu numai pentru copil, ci si pentru parinte. 

Cum aleg lentilele de contact potrivite pentru copilul meu?

Achizitionarea primei perechi de lentile de contact pentru copil trebuie facuta consecutiv unei consultatii pentru masurarea dioptriilor necesare, daca nu exista deja o reteta valabila, emisa cu mai putin de un an in urma.

Daca nu esti familiarizat cu modul de alegere a lentilelor de contact, o discutie cu un specialist in optometrie te poate ajuta.

Lentilele de contact au importante avantaje de ordin practic pentru copii. Important este ca acestia sa fie pregatiti, din punct de vedere al responsabilizarii, sa le foloseasca in mod corect

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos