728 x 90

Care sunt cele mai importante caracteristici ale unui smart tv în 2022

Care sunt cele mai importante caracteristici ale unui smart tv în 2022

Vârful tehnologiei smart TV înseamnă ecrane detaliate 4K sau 8K, HDR puternic, conexiuni HDMI 2.1, suport pentru intrare de 120 Hz și rată de reîmprospătare variabilă.  Dorești să îți faci upgrade la un nou smart TV, dar nu știi la ce caracteristici trebuie să fii atent? Citește mai departe pentru a afla: 1. Tipul de

Vârful tehnologiei smart TV înseamnă ecrane detaliate 4K sau 8K, HDR puternic, conexiuni HDMI 2.1, suport pentru intrare de 120 Hz și rată de reîmprospătare variabilă. 

Dorești să îți faci upgrade la un nou smart TV, dar nu știi la ce caracteristici trebuie să fii atent? Citește mai departe pentru a afla:

1. Tipul de display

Cele mai multe pot fi de tip LCD, LED sau OLED. Foarte pe scurt, pe lângă trăsăturile lor tehnice, diferența stă în calitatea imaginilor. Culoarea, contrastul și experiența de vizionare a imaginilor redate de display-urile de tip OLED (Organic Light Emitting Diode) au cea mai înaltă calitate, fiind urmate apoi de LED, și cu o calitate mai slabă, cele LCD. Un alt tip de display este QLED (Quantum dot LED). Acesta poate reda imagini de o calitate excelentă, însă caracteristicile lui sunt inferioare celui OLED.

2. Rezoluția ecranului

Calitatea imaginii este determinată și de rezoluția ecranului. O rezoluție minimă a unui smart TV este cea Full HD (1980×1080), iar cea mai mare o dețin televizoarele 8k. Bugetul este unul dintre cele mai importante criterii de decizie. Un televizor cu diagonală și rezoluție mai mari, evident, vor costa mai mult. Imaginile văzute pe un televizor 4K sau 8K pot fi spectaculoase. Gama de smart TV disponibilă la ALTEX este una extrem de variată, dedicată unor scopuri specifice și pentru toate buzunarele. 

3. Rata de refresh

Cele mai citite articole

Această caracteristică se referă la numărul de cadre afișate pe secundă, se exprimă în cadre pe secundă sau fps (frame per second). Rata de refresh poate varia de la 60 până la 120 fps. Cu cât rata de reîmprospătare a televizorului este mai mare, cu atât imaginile sunt mai clare, iar vizionarea filmelor de acțiune sau a programelor de sport de exemplu, poate fi spectaculoasă. 

4. Porturile de conectare

Portul High-Definition Multimedia Interface sau HDMI este cel mai important deoarece poate fi utilizat pentru conectarea dispozitivelor cum sunt consolele de jocuri, laptop-urile, difuzoarele sau altele. Porturile HDMI standard sunt cele 2.0 sau 2.1 și se regăsesc pe mai toate televizoarele smart. Alte porturi de conectare specifice sunt cele de tip 2.0a, 2.0b și 4.0. Este important de știut că televizoarele cu rezoluție 4K a ecranului vor avea nevoie de un cablu HDMI de mare viteză. Alte porturi utile sunt cele USB 1.0 sau, pentru o viteză mai mare de transmitere a datelor, USB 2.0. Portul USB poate fi utilizat pentru conectarea laptopurilor, a telefoanelor sau hard-disk-urilor.

5. Compatibilitatea HDR

Tehnologia HDR sau High Dynamic Range îmbunătățește contrastul, oferind imagini de calitate superioară. Tipurile de HDR disponibile sunt HDR10, cel mai comun tip existent, urmate de HDR10+, HLG, Advanced HDR și Dolby Vision. 

Evident, una din cele mai importante trăsături, dar care nu poate fi pierdută din vedere, este diagonala ecranului. Mai departe, bugetul, calitatea dorită, scopul pentru care este achiziționat, adică dacă va fi sau nu folosit pentru gaming, încăperea în care va fi așezat, și durata de viață așteptată, toate sunt criterii de decizie atunci când vine vorba de achiziționarea unui smart TV. 

Sursa foto: Unsplash.com.

Cele mai citite articole

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

Cele mai citite articole