728 x 90

Cum sa recunosti un diamant?

Cum sa recunosti un diamant?

Diamantul este o piatra pretioasa, unica si rara. Succesul sau merita pentru el sa fie adesea imitat. Zircon, oxid de zirconiu, safir alb, pirita… pot fi usor confundate cu diamantele. Si astazi, progresele tehnologice fac posibila fabricarea diamantelor sintetice. De aceea este foarte important sa stii ce alegi, dar sa gasesti si moduri de a

Diamantul este o piatra pretioasa, unica si rara. Succesul sau merita pentru el sa fie adesea imitat. Zircon, oxid de zirconiu, safir alb, pirita… pot fi usor confundate cu diamantele. Si astazi, progresele tehnologice fac posibila fabricarea diamantelor sintetice. De aceea este foarte important sa stii ce alegi, dar sa gasesti si moduri de a cere in casatorie.

Rezervate de mult timp industriei, aceste pietre artificiale sunt din ce in ce mai folosite de bijuterii. Cum sa recunosti insa diamantul daca esti in cautarea de inele de logodna cu diamante?

Teste simple pentru a identifica diamantul

Ai pietre sau bijuterii ale caror pietre arata ca diamante? Alb, transparent si stralucitor, diamantul este si foarte rezistent. Pentru a-l recunoaste, poti reproduce aceste cateva teste:

Diamantul are o duritate de 10 pe scara Mohs. Se poate zgaria doar de la sine. Prin urmare, daca piatra ta are zgarieturi, nu poate fi un diamant. De asemenea, poti testa piatra frecand-o cu smirghel; daca apar zgarieturi, nu este un diamant. Si daca piatra zgarie sticla, poate fi un diamant adevarat.

Diamantul are un indice de refractie ridicat al luminii. Privind prin piatra, nu vei putea citi literele unui text. In acelasi mod, poti desena un punct pe o foaie alba si puteti aseza punctul de piatra in jos. Daca punctul ramane clar identificabil, nu este un diamant.

Diamantul ofera o suprafata foarte neteda. Pe aceasta piatra nu se poate forma ceata. Daca expiri pe bijuterie si ceata se instaleaza, este un diamant fals.

Daca aveti indoieli, solicitati sfatul unui expert. Un bijutier, gemolog sau dealer de diamante te va ajuta sa iti identifici piatra. 

Diamant sau zirconiu?

In lumea bijuteriilor, pietrele albe si transparente care arata ca diamante au aparut inca din anii 1980. Dar nu au aceleasi proprietati… sau acelasi pret. Printre acestea, regasim zirconul, o piatra fina si naturala care ofera o culoare maro inchis si al carei aspect poate fi schimbat datorita unor procese tehnice, precum incalzirea si taierea.

Ce este un diamant sintetic?

In ultimii ani, diamantele sintetice au fost in crestere. Un diamant sintetic este fabricat din carbon, ca si diamantul natural, dar este obtinut folosind procese precum tehnica HPHT (High Pressure, High Temperature) sau tehnica CVD (Chemical Vapor Deposition). 

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos