Deși cele mai multe deșeuri sunt generate de companii și organizații, acestea pot proveni și din activitățile casnice. Indiferent că vorbim de deșeuri periculoase sau nepericuloase, pe măsură ce volumul de deșeuri crește zilnic, poluarea devine din ce în ce mai accentuată. Astfel, nevoia de a gestiona cât mai eficient deșeurile ajunge o responsabilitate atât
Deși cele mai multe deșeuri sunt generate de companii și organizații, acestea pot proveni și din activitățile casnice. Indiferent că vorbim de deșeuri periculoase sau nepericuloase, pe măsură ce volumul de deșeuri crește zilnic, poluarea devine din ce în ce mai accentuată.
Astfel, nevoia de a gestiona cât mai eficient deșeurile ajunge o responsabilitate atât pentru comunitate, cât și pentru agenți economici și autorități. Prin urmare, gestionarea deșeurilor ar trebuie să fie o prioritate pentru oricine, pe fondul îndeplinirii obiectivelor de protecție a mediului și implicit obținerii sustenabilității planetei.
Curiozități despre deșeuri și gestionarea lor
Cele mai citite articole
În demersul asigurării unui management al deșeurilor atât la nivel de companie, cât și la nivel de societate, există o serie de aspecte care atrag atenția asupra importanței acestuia. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre deșeuri, pe care merită să le cunoști:
- Din cauza lipsei de cunoștințe și de infrastructură care să permită gestionarea optimă, cele mai multe deșeuri ajung să fie incinerate sau depozitate inadecvat, contaminând mediul înconjurător. Statisticile globale prezintă situații îngrijorătoare. De exemplu, în oceanele noastre, se estimează că există 5,25 trilioane de deșeuri de plastic, fapt pentru care aproape 100 de milioane de specii din fauna marină mor anual din această cauză.
- Pandemia a agravat problematica deșeurilor și a reciclării. La începutul acestui fenomen, rata de reciclare a scăzut în Europa, Asia și SUA. Ba mai mult, pandemia a generat peste 8 milioane de tone deșeuri de plastic, la nivel global, peste 25.000 de tone afectând calitatea apelor.
- Știai că țările dezvoltate obișnuiesc să exporte deșeurile periculoase către țările subdezvoltate? Cunoscută sub denumirea de comerț global cu deșeuri sau colonialism toxic, această practică le permite țărilor mai bogate să scape ieftin de deșeurile periculoase.
- Există în lume inițiative creative de a atrage atenția asupra volumului imens de deșeuri, precum și a importanței măsurilor de valorificare și/ sau eliminare a acestora. De exemplu, în Japonia, oficialii locali au încercat să promoveze echipamentul de ultimă generație, prin determinarea oamenilor să se gândească la cantitatea de deșeuri generată, în barul „Groapa Gomi”. La etajul superior al unității Musashino, oamenii servesc cocktailuri și privesc cum tone de gunoi, sunt cărate de o macara, către incinerare sau reciclare. În acest timp, ei pot afla mai multe informații despre modalitățile în care pot preveni sau reduce volumul mare de deșeuri.
- Majoritatea componentelor deșeurilor electrice și electronice pot fi reutilizate și reciclate pentru recuperarea materialelor. De exemplu, telefoanele mobile și alte dispozitive electronice conțin metale prețioase precum aurul și argintul.
- Cu toate că panourile solare transformă ecologic energia solară în energie electrică, la sfârșitul duratei de utilizare, ele devin deșeuri periculoase din cauza cantităților mici de metale grele (cadmiu, plumb etc.) pe care le conțin.
Concluzii
Deșeurile reprezintă o problemă accentuată a societății moderne atât din perspectiva volumului generat, cât și din perspectiva managementului, îndeosebi a măsurilor de colectare deseuri periculoase și nepericuloase. Prin urmare, companiile și gospodăriile pot apela la operatorii autorizați în servicii integrate de protecție a mediului. Implementând măsurile potrivite de management al deșeurilor, putem contribui împreună la crearea unui mediu curat și lipsit de riscuri.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *