728 x 90

Cum sa ajuti o persoana draga sa mearga la psihiatru?

Cum sa ajuti o persoana draga sa mearga la psihiatru?

Incercarea de a ajuta o persoana draga care sufera de o problema psihiatrica poate fi o problema dificila… Rolul tau in acest caz este crucial. Esenta problemelor psihiatrice este ca, de foarte multe ori, oamenii sunt reticenti in a cere ajutor. Rolul familiei este deci crucial pentru a ajuta pe cineva sa mearga la cabinet

Incercarea de a ajuta o persoana draga care sufera de o problema psihiatrica poate fi o problema dificila… Rolul tau in acest caz este crucial. Esenta problemelor psihiatrice este ca, de foarte multe ori, oamenii sunt reticenti in a cere ajutor. Rolul familiei este deci crucial pentru a ajuta pe cineva sa mearga la cabinet privat de psihiatrie!

Cum sa convingi o persoana draga sa caute ajutor de la un psihiatru?

Problema centrala consta in faptul ca atunci cand cineva cauta sa-si ajute sotul, sotia, copilul, prietenul… chiar daca intentia este onorabila din partea ta, celalalt nu te percepe neaparat ca fiind autorizat sa-ti expui o opinie despre el si despre modul de gandire sau comportamentul sau. Interventia este apoi traita ca intruziva si tratata ca atare de persoana pe care ai vrut sa o ajuti…

Din pacate, nu exista o reteta minune. Primul lucru: nu te simti vinovat daca nu poti: psihiatrii ei insisi nu pot convinge intotdeauna oamenii sa primeasca ingrijirea de care au nevoie. Cel mai important lucru este sa incerci sa faci tot ce poti. Pe de alta parte, nu poti salva oameni impotriva vointei lor! Acestea fiind spuse, iata cateva sfaturi care sa va ajute.

Sfaturi generale pentru a ajuta o persoana draga

Ele nu sunt nici exhaustive, nici 100% sigure, dar iti ofera cateva indicatii in abordarea ta.

Daca esti aproape sau ai o incredere semnificativa in persoana respectiva sau pur si simplu ai o pozitie de autoritate asupra acesteia (parinte si copil, de exemplu), este posibil sa abordezi problema pe care ai observat-o cu o sinceritate sanatoasa.

Acest caz este, desigur, cel mai simplu si intotdeauna de preferat daca poti. Abordarea directa a lucrurilor este posibila in multe patologii psihice. 

Ce sa intelegi in relatia dintre tine si persoana iubita:

  • s-ar putea sa fii convins ca persoana iubita are o problema, dar ai putea sa te inseli. Fii atent la propria convingere.
  • problema psihologica poate fi reala, dar persoana iubita poate fi in negare. In acest caz, este necesar sa se procedeze foarte treptat, in pasi mici.
  • persoana iubita s-ar putea sa fie suparata subliniind dificultatile sale, deoarece problema poate fi prea dificila pentru el, avand in vedere relatia pe care o ai. De exemplu, unui copil ii este greu sa-si recunoasca nefericirea fata de parinti atunci cand este mai dispus sa-i spuna bunicului sau.

Daca rezolvarea frontala a problemei nu este posibila, iti sunt disponibile si alte cai:

  • Vorbeste despre asta cu alti prieteni ai persoanei respective. 
  • Fa aluzii la problema, pentru a arata ca ai depistat aceasta problema si ca esti disponibil sa asculti persoana respectiva daca doreste. 
  • Subliniaza consecintele daunatoare sau schimbarile incontestabile ale comportamentului, punand la indoiala motivele pe care le explica.
MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos