Sistemul integrat de Mediu, prescurtat SIM este platforma pusă la dispoziție de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului în vederea raportării tuturor datelor de mediu din România către Uniunea Europeană. Parlamentul European și-a afirmat susținerea pentru noul program de acțiune pentru mediu ce vizează orientarea acțiunilor UE și ale țărilor membre în: Fixarea unor ținte
Sistemul integrat de Mediu, prescurtat SIM este platforma pusă la dispoziție de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului în vederea raportării tuturor datelor de mediu din România către Uniunea Europeană.
Parlamentul European și-a afirmat susținerea pentru noul program de acțiune pentru mediu ce vizează orientarea acțiunilor UE și ale țărilor membre în:
- Fixarea unor ținte clare de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă;
- Prezentarea unor rezultate precise pentru anul 2030;
- Implementarea unui sistem de raportare și monitorizare a evoluției din punct de vedere mediu.
Legislația națională de mediu s-a aliniat acestor noi obiective de mediu, implementând la nivel național platforma SIM, asigurând o colectare și o transmitere eficientă și transparentă a datelor de mediu către Uniunea Europeană.
Cum se efectuează raportarea deseurilor în SIM?
În esență, aceste raportari deseuri sim permit un control mai eficient și transparent al deșeurilor. Ele reprezintă o bază importantă în stabilirea unor strategii și măsuri de îmbunătățire a modului de gestionare a deșeurilor la nivel de organizație.
Această activitate obligatorie este o prioritate majoră pentru societățile economice care efectuează activități cu potențiale efecte devastatoare asupra mediului înconjurător.
Astfel, acești agenți economici au obligația de a realiza raportarea datelor privind deșeurile atât în format fizic, cât și electronic, prin accesarea platformei SIM, în conformitate cu prevederile cadrului legal de mediu.
Ce aspecte trebuie avute în vedere înainte de raportare?
Cele mai citite articole
Agentul economic trebuie să aibă în vedere că orice activitate ce impune acte de reglementare emise de către autoritățile de mediu trebuie să fie înscrisă în prealabil în Sistemul Integrat de Mediu. Ulterior, fiind depuse anumite documente pe suport fizic.
Mai mult decât atât, înainte de raportarea deșeurilor în SIM, societățile economice trebuie să fie atente la mai multe aspecte, printre care:
- Efectuarea procedurii de solicitare a unui cont de acces (regăsită pe portalul ANPM), ulterior acesta primind datele de autentificare (User și Parolă) pentru platforma SIM;
- Înregistrarea în SIM trebuie realizată individual pentru fiecare unitate de lucru/ amplasament;
- Termenul limită de transmitere a evidenței deșeurilor generate este de 15 martie a fiecărui an;
- Nerespectarea obligației de transmitere a raportărilor conform cu noile prevederi ale Ordonanței de Urgență 92/2021 atrage sancțiuni de natură fiscală.
După ce agentul economic s-a înregistrat și autentificat pe platforma SIM, acesta va putea avea acces la formularul pentru raportarea de mediu.
Având în vedere complexitatea cadrului legal, agenții economici pot întâmpina anumite dificultăți în ceea ce privește întocmirea acestor raportări deșeuri. Din acest motiv, se recomandă apelarea la consultanță de mediu oferită de firme specializate în domeniul protecției mediului.
Dacă ai nevoie de consultanță pentru efectuarea raportărilor de mediu apelează cu încredere la serviciile puse la dispoziție de compania EnviroCons.
Specialiștii EnviroCons îți vor oferi suport constant și te vor ajuta cu soluții eficiente de mediu, adaptate bineînțeles la business-ul tău, astfel încât activitatea pe care o desfășori să fie aliniată corect la legislația de mediu în vigoare.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *