728 x 90

Cum scapi de halenă, respirația urat mirositoare? Cum scapi de halenă, respirația urat mirositoare?

Cum scapi de halenă, respirația urat mirositoare? Cum scapi de halenă, respirația urat mirositoare?

Respirația urat mirositoare, halena sau halitoza, este foarte frecventă în rândul populației deși foarte puține persoane sunt conștiente că au această problemă. Din fericire, cu o rutină zilnică destul de simplă și respectarea câtorva detalii esențiale de îngrijire, este ușor să scapi de halenă și să te bucuri de o respirație proaspătă. De ce apare

Respirația urat mirositoare, halena sau halitoza, este foarte frecventă în rândul populației deși foarte puține persoane sunt conștiente că au această problemă. Din fericire, cu o rutină zilnică destul de simplă și respectarea câtorva detalii esențiale de îngrijire, este ușor să scapi de halenă și să te bucuri de o respirație proaspătă.

De ce apare halenă?

În 90% din cazuri, respirația urat mirositoare este generată în gură, acolo unde bacteriile produc gaze cu un miros foarte urat. Aceste bacterii se ascund deseori în zonele mai greu accesibile pentru curățare corespunzătoare, precum și în spatele limbii. Fumatul este o cauză majoră ce favorizează halena, pentru că într-o gură uscată, mirosul acumulează gudron și nicotină dăunătoare. 

De asemenea, există și alte cauze care pot duce la apariția sau intensificarea respirației urât mirositoare:

 • Infecțiile din cavitatea bucală;
 • Unele medicamente;
 • Gură uscată;
 • Igienă orală necorespunzătoare;
 • Cauze de natură stomatologică (abces, carie, parodontoză);
 • Consumul de alimente cu miros intens (cum ar fi usturoiul, ceapa sau cafeaua);
 • Alte afecțiuni: diabet, reflux gastric, abces pulmonar, insuficiență renală ori hepatică etc.

Cum te poate ajuta stomatologul să scapi de respirația urât mirositoare?

Dentistul va putea diagnostica ușor cauza halenei și îți va arăta cum să scapi de aceasta, ca parte a rutinei zilnice. Dacă gingivita sau altă afecțiune a gingiilor este cauza halitozei, stomatologul va curăța spațiile tip buzunar dintre dinți și gingii, pentru a elimina bacteriile acumulate acolo.

Apoi, medicul stomatolog poate propune diverse lucrări protetice, cum ar fi o coroană metalo ceramică, pentru tratarea și îmbrăcarea  unui dinte distrus care cauzează respirația urat mirositoare.  

Primul lucru pe care stomatologii îl recomandă pentru tratamentul respirației urât mirositoare este periajul și folosirea aței dentare pentru eliminarea bacteriilor care produc acela gaze de halitoză. De asemenea, ar trebui să cureți temeinic limba cu o periuță de dinți.

Îți sugerăm să folosești și apă de gură cu dioxid de clor, pentru că aceasta poate descompune gazele ce provoacă respirația urât mirositoare. Este recomandat să folosești apă de gură înainte de a merge la culcare și chiar să faci gargară timp de cel puțin 30 de secunde cu ea, pentru a clăti bine toate părțile interioare ale gurii. Evită însă apa de gură care conține alcool, pentru că aceasta usucă gura, agravând mirosul de halenă.

Ce tratamente sunt eficiente pentru a scăpa de halenă?

Igiena orală eficientă este cea mai bună cale spre o respirație plăcută. Dar, atunci când există cauze de altă natură, este important să acționezi la rădăcina lor, prin soluționarea acestora.

Dacă halena este cauzată de sănătatea orală precară, medicul dentist poate propune mai multe soluții, cum ar fi:

 • Folosirea de geluri antibacteriene pentru curățarea gingiilor;
 • Mix de tipuri de periaj (dentar, lingual, clătire orală);
 • Tratamente parodontale;
 • Anumite paste de dinți care pot distruge bacteriile;
 • Soluții speciale pentru curățarea cavității bucale;
 • Rezolvarea problemelor de natură orală (carii, abcese etc).

De ce este important să scapi de halenă?

Te vei putea bucura de o respirație proaspătă. Vei avea o încredere mai mare în tine atunci când vei vorbi cu cei din jur. Vei putea preveni afecțiunile gingivale.

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos