In clinicile de chirurgie maxilo-faciala si ortodontie, adesea se aude cuvantul „malocluzie” atunci cand se anunta un diagnostic. La ce se refera exact acest cuvant? Malocluzia poate fi asociata cu diferite tipuri de probleme, cele mai frecvente fiind dentare si scheletice. Malocluzia dentara reprezinta alinierea incorecta a dintilor. O astfel de pozitionare inseamna si o
In clinicile de chirurgie maxilo-faciala si ortodontie, adesea se aude cuvantul „malocluzie” atunci cand se anunta un diagnostic. La ce se refera exact acest cuvant? Malocluzia poate fi asociata cu diferite tipuri de probleme, cele mai frecvente fiind dentare si scheletice.
Malocluzia dentara reprezinta alinierea incorecta a dintilor. O astfel de pozitionare inseamna si o muscatura incorecta.
Malocluzia scheletica se refera mai mult la maxilar. In acest caz, poate fi vorba de o dezvoltare necorespunzatoare a oaselor maxilare.
Tratamente pentru corectarea malocluziilor
Este important de stiut ca studiile epidemiologice arata ca, indiferent de tipul de malocluzie, acesta nu se va corecta in timp, odata cu cresterea. De fapt, majoritatea problemelor de malocluzie dentara sau scheletica gasite la copii tind sa se inrautateasca in timp, fara interventia specialistului.
Exista diferite moduri de a trata malocluziile. Cel mai bun tratament trebuie determinat pe baza a ceea ce dezvaluie razele X si imaginile 3D.
Aparate ortodontice
Cand problema este de origine dentara, este de obicei posibil sa fie tratata eficient cu un aparat ortodontic fix sau detasabil. Acest tip de tratament poate fi, de asemenea, potrivit pentru persoanele mai tinere care sunt inca in crestere, in cazul unei malocluzii scheletice usoare.
Chirurgia maxilo-faciala
Scopul chirurgiei este repozitionarea oaselor fetei intr-un echilibru optim si imbunatatirea fizionomiei. Aceasta procedura permite astfel corectarea celor mai severe malocluzii scheletice.
Posibilele consecinte ale unei malocluzii dentare netratate
Cele mai citite articole
Problemele care pot aparea dintr-o malocluzie sunt foarte variate. In timp ce unele pot aparea rapid, altele apar pe termen lung.
Pierderea increderii in sine
Un zambet nealiniat este mai putin estetic. La unii oameni, acest lucru poate avea un efect direct asupra increderii in sine, deoarece vor fi mai reticenti sa zambeasca in public.
O malocluzie poate provoca, de asemenea, asimetrie faciala, o barbie in retragere sau prea pronuntata, afectiuni care afecteaza echilibrul fetei si pot face o persoana mai putin increzatoare.
Probleme masticatorii
Probleme majore de malocluzie pot provoca tulburari de mestecare si inghitire. Persoana afectata poate avea dureri sau blocaje la nivelul maxilarului atunci cand mesteca si chiar poate auzi sunete specifice. Alinierea slaba a dintilor face dificila descompunerea alimentelor in particule mici, care pot avea chiar un efect asupra functiilor digestive.
Probleme de igiena orala
Malocluziile sunt adesea sinonime cu suprapunerea si lipsa de spatiu intre dinti. Aceste imperfectiuni creeaza un nivel suplimentar de dificultate atunci cand vine vorba de efectuarea unei ingrijiri de igiena orala la domiciliu. Prin urmare, riscul de aparitie a cariilor dentare si a bolilor gingivale creste la persoanele cu malocluzie.
Alte posibile consecinte ale unei malocluzii
S-a raportat ca malocluziile la unii pacienti cauzeaza migrene cronice, tinitus si chiar dureri de spate si probleme de postura.
Persoanele care sufera de unul sau mai multe simptome asociate unei malocluzii, trebuie sa discute cu un specialist. Acesta le va putea oferi solutii adaptate propriilor nevoi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *