Cel mai bun stimul pentru dezvoltarea bebelusului este de a oferi un mediu afectuos si sigur, cu libertate de explorare. Sprijinul atent al unui adult este tot ce are nevoie. Insa de multe ori adultul nu stie ce sa faca. Prin urmare, in acest articol sunt enumerate cateva sfaturi care ii ajuta pe adulti sa
Cele mai citite articole
Cel mai bun stimul pentru dezvoltarea bebelusului este de a oferi un mediu afectuos si sigur, cu libertate de explorare. Sprijinul atent al unui adult este tot ce are nevoie. Insa de multe ori adultul nu stie ce sa faca. Prin urmare, in acest articol sunt enumerate cateva sfaturi care ii ajuta pe adulti sa inteleaga etapele dezvoltarii bebelusului si sa se distreze impreuna in acest proces de descoperire si realizare a abilitatilor.
Jocuri pentru stimularea bebelusului luna de luna
- 1-a luna: parintii pot stimula viziunea si miscarea ochilor, miscand lateral obiecte colorate la aproximativ 20 sau 30 cm de copil. Cu zgomote blande, muzica calma si conversatie, parintii pot ajuta bebelusul sa inteleaga lumea din jur.
- A 2-a luna: se incearca punerea copilului pe burta cateva minute, de cateva ori pe zi. Acest lucru ajuta la stimularea muschilor din gat si brate.
- A 3-a luna: se tine copilul pe burta mai des, insa parintele ramane permanent cu el. Jucariile se vor pune la indemana lui pentru a incerca sa le prinda.
- A 4-a luna: bebelusul tinde sa aiba un gat mai ferm si incepe sa participe mai mult la joc. Pe suprafete sigure, se vor plasa obiecte atractive in apropiere pentru ca micutul sa incerce sa se rostogoleasca si sa le prinda.
- A 5-a luna: pentru a incuraja copilul sa stea in sezut, cel mai bine este sa fie sprijinit de perne, iar pe masura ce se stabileste, poate sta fara sprijin. De asemenea, de mare ajutor este un fotoliu copii, care il ajuta pe bebelus sa invete sa stea in pozitia de sezut. Fotoliul are 2 spatii speciale pentru scoaterea picioruselor.
- A 6-a luna: la 6 luni, bebelusul poate sta cu putin sau deloc sprijin in sezut si este pregatit pentru diversificarea alimentatiei.
- A 7-a luna: se continua stimularea simturilor, prezentandu-i texturi, arome si contactul cu natura. In jocuri, se incurajeaza sa mute jucaria dintr-o mana in alta si sa o dea si altcuiva.
- A 8-a luna: se lasa bebelusul pe podea mai mult timp, pe o suprafata sigura, cu jucarii atractive, nu prea departe, pentru ca el sa incerce sa se deplaseze pentru a ajunge la ele.
- A 9-a luna: Este perioada cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea. O modalitate de a incuraja bebelusul sa se tarasca este de a pune obstacole usoare, cum ar fi o perna, intre el si obiectul dorit. Mersul de-a busilea nu este considerat o etapa de dezvoltare, deoarece unii bebelusi pot „sari” aceasta faza.
- A 10-a luna: miscarile devin mai coordonate. I se poate oferi lingura sa incerce sa manance singur. Muzica si instrumentele muzicale stimuleaza ritmul. Este timpul pentru joc – cu vopsele naturale, creioane mari, nisip – pentru stimularea simturilor.
- A 11-a luna: primii pasi fara sprijin sunt asteptati pana la 18 luni. Copilul poate incepe sa se sprijine pe mobilier, canapele, paturi pentru a se ridica si a se plimba. Invata sa se echilibreze, caderile fac parte din proces. Parintele ramane aproape, dar trebuie sa-si controleze teama pentru a nu transmite nesiguranta.
- A 12-a luna: Bebelusul are un an! Este posibil sa nu mearga inca, dar este in continua miscare pentru a obtine ceea ce vrea. El cauta comunicarea prin gesturi si balbaieli. Parintele va continua sa-i vorbeasca, sa glumeasca, oferindu-i un mediu afectuos si sigur.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *