De la terase, la vegetație, antene de telefonie mobilă și până la panouri solare, acoperișurile trebuie să îndeplinească, în zilele noastre, multe sarcini dincolo de rolul lor de bază. Producătorii de materiale pentru acoperișuri și hidroizolatie vorbesc despre schimbări radicale în ceea ce privește designul acoperișului modern. Tot mai multe persoane își doresc locuințe speciale,
De la terase, la vegetație, antene de telefonie mobilă și până la panouri solare, acoperișurile trebuie să îndeplinească, în zilele noastre, multe sarcini dincolo de rolul lor de bază.
Producătorii de materiale pentru acoperișuri și hidroizolatie vorbesc despre schimbări radicale în ceea ce privește designul acoperișului modern. Tot mai multe persoane își doresc locuințe speciale, iar acestea au nevoie de soluții speciale. Astăzi, acoperișul este mai mult decât un simplu plafon, iar cea mai mare provocare pentru constructori o reprezintă, probabil, acoperișurile cu vegetație.
Ce sunt acoperișurile vegetale
Acoperișurile vegetale, numite și acoperișuri verzi, nu sunt un concept nou. Grădinile suspendate din Babilon, construite în urmă cu mii de ani, sunt un exemplu celebru. Acest spectacol de verdeață pe acoperiș a fost atât de spectaculos încât s-a calificat drept una dintre „cele șapte minuni ale lumii antice”, împreună cu piramidele din Egipt și Partenonul din Grecia.
În prezent, acoperișurile verzi pot fi la fel de impresionante și câștigă popularitate în rândul celor care își doresc o locuință spectaculoasă. Datorită materialelor moderne, acestea au devenit mai ușor de instalat. Tehnologiile de ultimă generație de impermeabilizare și de detectarea scurgerilor fac ca ansamblurile de acoperișuri vegetale să poată rezista zeci de ani fără a fi nevoie de service.
Unde pot fi amplasate acoperișurile vegetale
Acoperișurile verzi pot fi instalate pe o gamă largă de structuri. În unele țări, există câteva astfel de acoperișuri deasupra unor garaje și clădiri industriale, pe suprafețe de câțiva acri. Altele sunt instalate chiar pe blocuri de apartamente și case pentru a oferi spațiu pentru relaxare, joacă sau cultivarea legumelor.
Marea majoritate a acoperișurilor verzi sunt instalate din motive practice. Acestea sunt o soluție dovedită la problemele de aglomerație urbană, smogului, poluării, încălzirii globale și a altor probleme.
Este dificil de descris un „ansamblu tipic de acoperiș verde”, deoarece acestea pot fi diferite: de la pajiști cu iarbă și flori, la zone cu arbuști și legume.
Hidroizolația, cea mai importantă componentă a acoperișurilor vegetale
Clima, dimensiunea acoperișului, tipul de clădire, greutatea suportată de acoperiș și multe alte aspecte influențează designul acoperișului verde. Cu toate acestea, componenta de bază rămâne aceeași: hidroizolația.
Potrivit specialiștilor, membranele de impermeabilizare sunt cea mai importantă componentă a acoperișului vegetal. Nu numai că membranele hidroizolante trebuie să împiedice pătrunderea apei în clădire din exterior, dar trebuie să fie și capabile să reziste deteriorării mecanice cauzate de unelte și de pătrunderea rădăcinilor plantelor. În plus, aceste materiale ar trebui să poată rezista mulți ani fără reparații sau înlocuiri.
Alte componente importante ale acestui tip de acoperiș includ retenția de apă și sistemele de drenaj, izolația, bariera împotriva rădăcinilor, soluțiile de a ajuta plantele să crească ușor pe astfel de suprafețe și plantele în sine.
Specialiștii vorbesc despre un procedeu complex de realizare de hidroizolatii terase, specific pentru acoperișurile cu vegetație. Se aplică șapă semiumedă de beton pe planșeu, apoi un bitum tip solvent, o membrană bituminoasa cu perforații având rolul de ventilare a vaporilor, urmată de aplicarea stratului de termoizolație compus din polistiren extrudat. Se revine apoi cu un strat de șapă semiumedă de egalizare, un strat de hidroizolație compus din membrană bituminoasă elastomerică și stratul de drenaj compus din membrana HDPE. La final, se pune stratul de pământ vegetal și se aplică stratul de vegetație prin înierbare și plantare, conform specificației proiectului de peisagistică.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *