728 x 90

5 capcane pe care le poți evita când izolezi locuința

5 capcane pe care le poți evita când izolezi locuința

Izolarea locuinței este necesară pentru creșterea nivelului de eficiență energetică al acesteia. În general realizarea izolațiilor reprezintă un aspect ușor, care nu ridică prea multe probleme, însă pot exista și situații în care pot apărea mici capcane în timpul execuției lucrărilor de construcție și finisare. Iată care sunt problemele de care te poți lovi atunci

Izolarea locuinței este necesară pentru creșterea nivelului de eficiență energetică al acesteia. În general realizarea izolațiilor reprezintă un aspect ușor, care nu ridică prea multe probleme, însă pot exista și situații în care pot apărea mici capcane în timpul execuției lucrărilor de construcție și finisare. Iată care sunt problemele de care te poți lovi atunci când vrei să realizezi izolația casei și cum ar trebuie să procedezi pentru a le evita.

O izolație groasă nu înseamnă neapărat mai eficientă

Uneori poți avea senzația că mai mult înseamnă mai bine, chiar și la nivel de realizare a izolației. În realitate, există materiale de izolare care nu necesită dispunere în straturi foarte mari pentru a oferi calitatea dorită , iar acest lucru te ajută chiar și să economisești bani și materiale. 

Poți folosi polistiren expandat pentru termoizolarea fatadelor și polistiren extrudat la interior, iar grosimea nu va influența eficiența izolației. De fapt densitatea materialului ajută în ceea ce privește economisirea spațiului, însă ar trebui să știi că polistirenul este în sine un material compact care nu permite schimburi de temperatură cu exteriorul, așa că alegerea în funcție de grosime ține mai mult de factori estetici decât funcționali.

Aceasta este o mică capcană în care poți cădea, gândindu-te că ai nevoie de straturi foarte mari de material izolant, când în mod real materialele de izolare moderne îți asigură confort fără a fi nevoie de suplimentări.

Izolația nu trebuie să fie foarte scumpă

Adesea prețul mare este asociat cu calitatea, însă în cazul izolațiilor termice acest lucru nu este întotdeauna valabil. Nu este obligatoriu ca un material de izolare să fie foarte scump, iar aici putem face o comparație între vata bazaltică și polistirenul expandat. Da, caracteristicile de izolare ale vatei minerale sunt mai mari, la fel cum este și rezistență la foc sau la factori externi, însă nici caracteristicile polistirenului nu sunt deloc de neglijat. Polistirenul este folosit masiv pentru termoizolarea exterioară a clădirilor, dar și pentru interiorul acestora, fiind un material accesibil, cu caracteristici foarte bune de izolare. 

Aplicarea izolației fără pregătirea substratului

Una dintre cele mai comune probleme atunci când vine vorba despre izolațiile casei este pregătirea substratului. Acesta trebuie să fie curat și lipsit de imperfecțiuni și este nevoie de repararea fisurilor înainte de aplicarea izolațiilor, tocmai pentru etanșarea corectă a spațiilor. Practic, fiecare breșă în construcție poate să cauzeze slăbirea sistemului de izolare, reducând din eficiența lui.

Spre exemplu, o fisură prin care se infiltrează apa necesită îndepărtarea izolației în vederea reparării pentru că altfel apare mucegaiul. 

Prinderea incorectă a sistemului de izolare

Izolația unei case are nevoie de o susținere foarte bună pentru că în caz contrar, sub greutate proprie, ea poate cădea. De aceea este necesar ca izolația să fie susținută cu ajutorul diblurilor și a plasei de armare, urmând ca peste sistemul de izolare să fie aplicată o tencuială de calitate. 

Lipsa protejării sistemului de izolare

După finalizarea lucrărilor de izolare trebuie să aplici un strat protector de finisare. La exterior, spre exemplu, va fi nevoie de aplicarea unei tencuieli siliconice sau a unei tencuieli decorative rezistente la intemperii, în vreme ce la interior trebuie să folosești o tencuială care să ajute peretele să respire, astfel încât să nu se formeze mucegaiul. 

Izolația unei case este destinată protecției, însă la rândul ei are nevoie de grijă în alegerea materialelor și a tehnologiilor potrivite, pentru evitarea unor capcane care să pericliteze calitatea lucrării. Izolează în mod corect locuința, pentru a te bucura de confort și eficiență energetică. 

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos