Ți-ai cumpărat de curând mobilier pentru depozitare și ești fericit? Adormi împăcat și… fix în mijlocul nopții te trezești în pocnetele dulapului din dormitor? Afară e liniște mormânt. Doar în depărtare un câine urlă înnebunit la o lună rotundă, strălucitoare și imensă cât o tipsie de tort… Ar fi un cadru ideal pentru un film
Ți-ai cumpărat de curând mobilier pentru depozitare și ești fericit? Adormi împăcat și… fix în mijlocul nopții te trezești în pocnetele dulapului din dormitor? Afară e liniște mormânt. Doar în depărtare un câine urlă înnebunit la o lună rotundă, strălucitoare și imensă cât o tipsie de tort… Ar fi un cadru ideal pentru un film de groază, nu-i așa? Dar nu îți face griji, pentru că nu e nicio fantomă care să bântuie prin camera unde dormi. Pur și simplu mobilierul tocmai cumpărat se dilată și se contractează. Ce cauzează acest fenomen horror care poate conduce chiar și la crăparea mobilierului?
De ce scârțâie și pocnește mobila?
Pentru a înțelege motivele care fac ca mobilierul să scârțâie în timpul nopții, când e liniștea mai apăsătoare, trebuie mai întâi să îți aduci aminte că tot ceea ce există este alcătuit din particule aflate în continuă mișcare, legate între ele prin anumite legături ce le mențin împreună în mod mai mult sau mai puțin trainic.
Aceste mișcări ale particulelor din care sunt compuse chiar și noile dulapuri de lemn pot fi mai mult sau mai puțin rapide, în funcție de temperatura la care sunt expuse în anumite condiții obiectele respective. Cu cât e mai frig în camera unde sunt puse, cu atât mai solide devin și asta pentru că mișcarea particulelor încetinește, fapt care face ca micile elemente componente ce se pot vedea doar microscopic să se apropie mai mult unele față de altele.
Este normal să fie așa. Efectul frigului afectează chiar și corpul uman, celulele se contractă și mișcările sunt mai lente.
În cazul căldurii, efectul este opus, moleculele sunt mai dispersate (ca și în cazul vaporilor de apă) și acest lucru le face mai îndepărtate, fapt pentru care și materialele se extind. Același lucru se întâmplă și cu aerul care ajunge să vibreze, deoarece totul suferă acțiunea variațiilor de temperatură.
Tocmai acest fenomen al fizicii face ca mobilierul să pocnească înspăimântător în timpul nopții. Când scade iar temperatura din cameră, particulele se contractă și pot scoate sunete perfect audibile la urechea umană.
De aceea, o ușă de șifonier, de exemplu, se poate deschide singură în anumite momente ale zilei și poate rămâne închisă perfect în altele. Acest mici spații invizibile care există este umplut de masa particulelor ușii sub influența temperaturii.
Cele mai citite articole
În acest caz, dacă e vorba de o dilatare, nu se mai închide, deoarece literalmente ușa dulapului devine mai mare. În sens contrar, când ușa se răcește, atunci își pierde din volum și se contractă, potrivindu-se perfect, fără nicio problemă.
Și nu doar acest fenomen de încălzire sau răcire poate provoca variații ale volumului corpurilor de mobilier și poate genera trosnetului lor în primele ore ale dimineții. În cazul lemnului, inclusiv un alt fenomen poate fi cauza acestor zgomote înspăimântătoare pentru unii mai slabi de inimă.
Ce mai poate face ca lemnul să crape?
Acest lucru se datorează faptului că lemnul, fiind un material natural, este alcătuit din fibre foarte sensibile la variațiile de umiditate. Cu alte cuvinte, lemnul se hidratează și se usucă în funcție de umiditatea prezentă în atmosferă.
Este natural ca lemnul să se umfle în perioadele ploioase, chiar dacă este protejat de ploaie. Umiditatea aerului este capabilă să provoace acest fenomen. Fibrele lemnoase sunt ca un burete și absorb însetate apa din atmosferă.
Astfel, în cazul mobilierului din lemn sau în casele care au podele din lemn, lambriuri și alte detalii confecționate din lemn, dacă există variații ale umidității pot apărea crăpături în acest material nobil.
Explicația este că atunci când există multă umiditate în aer pe care lemnul o absoarbe, fibrele se extind și trebuie ca ansamblul să se reechilibreze. Pentru aceasta, fibrele materialul suferă o deplasare și, atunci când fenomenul este brusc, face zgomot.
Acum te mai temi de pocnetele dulapului din dormitor?
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *