728 x 90

Cele mai frecvente întrebări adresate unui psihoterapeut

Cele mai frecvente întrebări adresate unui psihoterapeut

Mulți se întreabă dacă cei mai mulți sunt scumpi? Și cum se diferențiază ei de psihologi? Atât psihologii, cât și psihoterapeuții aud în mod constant multe întrebări de la persoanele cu care interacționează. Psihologul clinic John Grohol a identificat în urma cercetărilor efectuate câteva dintre cele mai frecvente. „Este amuzant că toate aceste întrebări apar

Mulți se întreabă dacă cei mai mulți sunt scumpi? Și cum se diferențiază ei de psihologi?

Atât psihologii, cât și psihoterapeuții aud în mod constant multe întrebări de la persoanele cu care interacționează.

Psihologul clinic John Grohol a identificat în urma cercetărilor efectuate câteva dintre cele mai frecvente. „Este amuzant că toate aceste întrebări apar în mod regulat: este puțin probabil ca un instalator sau un astrofizician să se confrunte cu așa ceva.”,  spunea el.

Despre ce sunt psihoterapeuții și psihologii întrebați în general și cum răspund de obicei la aceste întrebări?

1. Mă analizezi chiar acum?

Mulți oameni tind să creadă că psihologul caută întotdeauna motive ascunse ale modului în care acționează oamenii și a ceea ce spun ei. În majoritatea cazurilor, acest lucru nu este cazul.

A fi un bun psihoterapeut este o muncă grea. Un profesionist încearcă nu numai să-și înțeleagă clientul, ci și să-i înțeleagă trecutul, experiența de viață și modul în care gândește. Adunând toate aceste detalii împreună, poate obține o imagine holistică de care terapeutul este ghidat în timpul ședințelor, pentru a ajuta persoana respectivă ca să facă față problemelor și a le elimina pe cât posibil definitiv.

2. Psihoterapeuții sunt foarte bogați?

În general se acceptă faptul că majoritatea psihologilor și psihiatrilor fac sume uriașe de bani. Într-adevăr, în orașele mari din Statele Unite, psihanaliștii pot primi un onorariu foarte bun pentru o ședință de consiliere. Cu toate acestea, pentru majoritatea psihoterapeuților, lucrurile sunt diferite, atât în ​​Occident, cât și în România.

Specialiștii cei mai bine plătiți rămân psihiatrii. Mulți psihologi și psihoterapeuți nu se consideră deloc bogați, iar terapeuții începători întâmpină deseori dificultăți financiare mari. Formarea continuă, terapia personală și supravegherea pe care trebuie să o urmeze fiecare profesionist care se respectă necesită investiții financiare.

Pe scurt, majoritatea covârșitoare a psihoterapeuților nu își desfășoară activitatea deloc pentru bani, ci din pasiune. Există multe alte domenii în care venitul este mult mai bun. Majoritatea profesioniștilor practică psihoterapia pur și simplu pentru că vor să-i ajute pe ceilalți.

3. Un psihoterapeut duce acasă problemele clienților?

Potrivit expertului menționat, răspunsul la această întrebare este da. În ciuda faptului că, prin educație și dezvoltare profesională, ei învață să separe munca de viața personală, în practică acest lucru nu funcționează întotdeauna. Ar fi greșit să credem că terapeuții nu aduc „munca” acasă.

Desigur, situația poate varia de la client la client, dar foarte puțini terapeuți pot lăsa în siguranță  problemele clienților la cabinet. Acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de dificil să fii un bun terapeut și unul dintre principalii factori ai epuizării profesionale. Cei mai buni profesioniști învață să integreze ceea ce fac în viața lor personală, menținând în același timp niște granițe ferme.

4. Care este diferența dintre psiholog și psihoterapeut?

Această întrebare este ascultată în mod constant de reprezentanții ambelor profesii. Un psiholog învață diferite tipuri de psihoterapie și se concentrează pe studiul unei persoane și comportamentul acesteia.

Un psiholog, este o persoană care a absolvit Facultatea de Psihologie, a primit o diplomă adecvată, este înarmat cu cunoștințe teoretice și se poate angaja în consiliere psihologică. Un psiholog se poate angaja și în psihoterapie, după ce a primit o educație suplimentară și și-a însușit tehnicile adecvate.

Un psihoterapeut, poate avea o altă pregătire inițială, completată de o specializare în psihoterapie.

5. Nu te-ai săturat ca să asculți zilnic problemele altora?

În ciuda faptului că terapeuții primesc o pregătire specială, acest lucru nu înseamnă că nu există zile în care munca devine obositoare. Deși profesioniștii primesc mai mult de la psihoterapie decât dau, chiar și ei pot la sfârșitul unei zile proaste să se sature să asculte.

Ca și în alte profesii, profesioniștii buni învață să facă față acestui lucru, să îl depășească. Știu că astfel de zile pot fi un avertisment că sunt suprasolicitați sau stresați și că trebuie să aibă mai multă grijă de ei înșiși. Sau poate este doar un semn că este timpul ca să plece în vacanță.

Vrei niște resurse bune psihologice înainte de a începe o psihoterapie? Alege aplicația I’m Fine care poate fi descărcată din Play Store sau App Store.

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos