728 x 90

Rambursarea anticipată – banii înapoi (parțial sau total) înainte de termenul final al plății

Rambursarea anticipată – banii înapoi (parțial sau total) înainte de termenul final al plății

Contactarea oricărui împrumut înseamnă asumarea respectării obligațiilor contractuale până la termenul final de plata. Sau înainte de acesta, atunci când intervine plata anticipată. Efectuarea unei plăți anticipate parțiale echivalează cu diminuarea sumei totale de plată și relaxarea dobânzii. Plata completă înainte de termen înseamnă finalul contractului de credit și eliberarea de toate obligațiile de plată.

Contactarea oricărui împrumut înseamnă asumarea respectării obligațiilor contractuale până la termenul final de plata. Sau înainte de acesta, atunci când intervine plata anticipată. Efectuarea unei plăți anticipate parțiale echivalează cu diminuarea sumei totale de plată și relaxarea dobânzii. Plata completă înainte de termen înseamnă finalul contractului de credit și eliberarea de toate obligațiile de plată. Oare, este atât de avantajos să plătești înainte de termen?

Plătești înainte, scapi de datorii sau mai este și altceva?

În mod normal, plata anticipată ar trebui să fie o bucurie pentru creditor. Practic, acesta își recuperează banii mai devreme decât credea că o va face. Ceea ce tu crezi că este o mare bucurie (pentru ține, sigur este) pentru creditor înseamnă pierderea dobânzii pe care o percepea de pe urmă contractului tău de împrumut. Care dobânda face că suma de plata să fie cu mult mai mare decât principalul (în special în cazul împrumuturilor ipotecare și imobiliare).

Acesta este și motivul pentru care creditorul poate percepe un comision pentru rambursare anticipată. Mare parte dintre companiile bancare nu o fac decât pentru creditele cu dobândă fixă (pentru cele variabile nu percep un astfel de comision). Rambursarea parțială nu implică plata acestui comision, pentru că are loc o refacere a graficului de rambursare. Acest lucru înseamnă că perioada de returnare a banilor se micșorează, dar că vei continuă să plătești o dobândă care se calculează la perioada rămasă.

Plata totală a creditului în mod anticipat echivalează cu asumarea achitării unui comision cu o valoare stabilită de fiecare instituție în parte. În anumite cazuri poate fi vorba de 0,5% din sumă, în altele de 1% sau chiar mai mult. Desigur, este un lucru foarte bun că vei scăpa de plata unei valori mult mai ridicate (a dobânzii la credit), dar de ce să mai plătești în plus, atunci când îți îndeplinești obligațiile asumate prin contract?

Cum să obții cel mai bun credit fără să fie nevoie de plata unui comision pentru achitarea anticipată?

Nu poți rambursa anticipat fără ca societatea care ți-a acordat împrumutul să fie de acord. Ceea ce înseamnă că trebuie să iei în calcul acest aspect încă din momentul stabilirii unui contract de împrumut. Ideal ar fi să optezi pentru un creditor care nu percepe comision de rambursare anticipată. Nu este recomandat să mergi pe varianta unei dobânzi variabile (caz în care n-ai avea de achitat un astfel de comision) pentru că este o opțiune riscantă.

Propune-ți să rambursezi cât mai devreme, astfel încât să poți scăpa de dobândă. Aceasta se aplică în prima perioadă de derulare a creditului, așa că, dacă faci o plată parțială, încearcă să o faci în acest interval de timp. Anumiți creditori nu percep acest comision clienților care folosesc respectivă instituție pentru a-și derula operațiunile financiare. Profită de acest avantaj pentru a nu mai plăti comision la rambursarea anticipată a împrumutului!

Sursă: toate-credite.com

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos