728 x 90

7 mituri demontate despre asistenții medicali

7 mituri demontate despre asistenții medicali

Meseria de asistent medical este din ce în ce mai căutată, fie că este vorba despre România sau despre alte state (se cunosc la acest moment destul de multe informații despre viața de asistent medical în Germania, UK, Franța). Există o serie de mituri despre această profesie, mituri care pot fi demontate, tocmai în ideea

Meseria de asistent medical este din ce în ce mai căutată, fie că este vorba despre România sau despre alte state (se cunosc la acest moment destul de multe informații despre viața de asistent medical în Germania, UK, Franța). Există o serie de mituri despre această profesie, mituri care pot fi demontate, tocmai în ideea de a nu face o nedreptate celor care sunt asistenți medicali. 

Asistența medicală (Nursing) este un job numai pentru femei

Fals. În realitate, acest lucru a fost valabil cu foarte mult timp în urmă, când femeile erau considerate ca fiind cele mai potrivite pentru îngrijirea bolnavilor. Acest lucru se poate explica prin aceea că femeile își pot demonstra mai ușor emoțiile și empatia. În prezent însă, acest mit nu mai este valabil. Există un număr mare de asistenți medicali care lucrează foarte bine în acest domeniu, iar tendința este în creștere. De altfel această egalitate între bărbați și femei în ceea ce privește profesia de asistent medical este în avantajul pacientului. 

Profesia de asistent medical nu este o profesie medicală

Fals. Dacă nu ar exista asistenții medicali, medicii ar fi mult mai solicitați decât sunt deja. De asemenea, pacienții nu ar fi nici pe departe la fel de bine îngrijiți. Asistenții medicali fac adesea mai mult decât îngrijirea pacienților: promovează strategii de sănătate, ajutând la prevenție în foarte multe alte afecțiuni. Asistentul medical este de neînlocuit în timpul procedurilor medicale, dar și înainte și după, ceea ce asigură pacientului un confort deosebit. Asistentul medical are obligația să monitorizeze starea pacientului, trebuie să completeze condica de medicamente, este responsabil de întregul proces de îngrijire a pacientului.

Asistenții medicali nu pot lua decizii

Fals. Asistenții și medicii sunt de fapt o echipă care are în grijă bolnavul. Asistenții nu se află în relație de subordonare față de medici, ambii sunt responsabili față de pacient. Asistenții pot monitoriza starea bolnavului, pot schimba, în anumite situații, tratamentul primit de bolnav, evaluează starea pacientului. Este important să reții că asistenții medicali nu le raportează unor medici, ci altor asistenți.

Aparatele medicale vor înlocui asistenții medicali

Fals. În mod cert, meseria de asistent medical nu mai seamănă cu cea care era în urmă cu 50-100 de ani. În prezent există aparatură performantă și tratamente revoluționare care prelungesc speranța de viață a pacientului. Numai că profesia de asistent medical presupune și o interacțiune specială între pacient și asistent. Este vorba despre foarte multe emoții, încredere, consiliere. Această relație dintre asistent și pacient nu poate fi înlocuită de nici o tehnologie. 

Asistenții medicali nu au mai multe specializări

Fals. În realitate, asistenții medicali, la fel ca și doctorii, se pot specializa în anumite domenii. Pot fi, de pildă, asistent medical generalist, asistent medical de farmacie, asistent medical de radiologie, asistent medical de laborator, asistent medical de balneofiziokinetoterapie.

Asistenții medicali ar fi vrut de fapt să fie medici

Fals. Nu toți cei care lucrează în domeniul medical ar vrea să aibă în spate numeroși ani de studiu, sau ar vrea să învețe toată viața. De asemenea, unora dintre ei le place pur și simplu să aibă grijă de pacienți, sau să realizeze o relație foarte specială cu aceștia. Acesta este motivul pentru care există asistenți medicali care nu au dorit să fie medici, ci asistenți. 

Pregătirea necesară asistenților medicali este ușoară   

Fals. Asistenții medicali fac o facultate de patru ani, pe care adesea o continuă cu un masterat și cu specializarea dorită. Ei pot fi profesori, cercetători, pot publica lucrări, pot pune diagnostice, participa la intervenții chirurgicale, administra medicamente.   

Un bun asistent medical trebuie să fie pasionat de starea de sănătate a pacienților, trebuie să fie dedicat muncii sale, să aibă empatie și compasiune față de pacienții săi. Nu este nici pe departe o profesie ușoară, dimpotrivă, este extenuantă, presupune foarte multă responsabilitate, cunoștințe, condiție fizică, profesionalism.  

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos