Testarea de tip RT PCR este extrem de simplă la momentul actual, în vederea depistării infecţiei cu noul virus Covid 19, şi poate fi efectuată în numeroase centre medicale, printre care şi centrul medical specializat OK Medical.Un rezultat pozitiv la testele de Coronavirus nu trebuie să fie un “capăt de lume”, nu trebuie să fie
Testarea de tip RT PCR este extrem de simplă la momentul actual, în vederea depistării infecţiei cu noul virus Covid 19, şi poate fi efectuată în numeroase centre medicale, printre care şi centrul medical specializat OK Medical.Un rezultat pozitiv la testele de Coronavirus nu trebuie să fie un “capăt de lume”, nu trebuie să fie un motiv de panică, ci doar de îngrijorare pentru pacienţii depistaţi pozitiv şi pentru apropiaţii lor.
Din fericire, mulţi pacienţi cu un sistem imunitar bun nu prezintă simptome ale infectării cu noul Coronavirus, iar izolarea de restul familiei chiar în cadrul aceleiaşi locuinţe are rezultate pozitive asupra limitării răspândirii virusului. Cele 14 zile de izolare înseamnă şi concediu medical pentru angajaţii care sunt testaţi pozitiv şi care transmit medicului de familie decizia DSP de izolare.
Obţinerea documentelor necesare pentru concediu medical în perioada de carantină sau izolare
În primul rând, pacienţii diagnosticaţi pozitiv în urma unui test RT PCR trebuie să ştie că acest rezultat nu va fi trecut cu vederea şi nu va rămâne fără ecou, ci va fi transmis către DSP în vederea luării celei mai bune decizii în acest sens. După testarea pozitivă, urmează decizia de izolare sau de carantinare, după caz, emisă de DSP. Persoanele care intră în perioada de izolare trebuie să transmită medicului de familie decizia DSP pentru a primi certificatul de concediu medical.
Persoanele care au stat în carantină sau au fost contacti apropiaţi cu o persoană afectată de Covid 19 vor prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP pe baza căreia vă fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie. Concediile medicale sunt eliberate retroactiv în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau din carantina.
Cum se acordă concediu medical pacienţilor depistaţi cu Covid 19 sau care au stat în izolare?
Persoanele care au un test pozitiv RT PCR şi care prezintă simptome specifice de Coronavirus trebuie să rămână la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de Covid 19. De asemenea, în cazul în care diagnosticul este infirmat, pacienţii vor primi de la medicul de familie un concediu medical până la data remedierii problemelor de sănătate. Concret, persoanele diagnosticate cu Covid 19 care nu prezintă simptome sau manifestă numai o formă uşoară a bolii pot rămâne izolate la domiciliu în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea de către un medic specialist şi va primi concediu medical.
Ce înseamnă caz suspect şi contact direct?
Conform DSP, cazurile suspecte de Covid 19 sunt:
· persoanele cu infecţii respiratorii acute;
· persoanele care prezintă tuse, febră şi dificultăţi în respiraţie;
Cele mai citite articole
· persoanele cu infecţii respiratorii acute severe;
· persoanele care intră în contact direct cu numeroase persoane prin natura meseriei.
Conform DSP, contact direct înseamnă:
· persoană care locuieşte în aceeaşi casă cu un pacient diagnosticat cu Covid 19;
· persoană care a avut contact fizic cu un caz de Covid 19;
· persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţiile infecţioase ale unui caz de COVID 19;
· persoană care a avut contact față în faţă la o distanţă mai mică de 2 metri cu un pacient confirmat Covid;
· persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere cu un caz Covid, timp de minim 15 minute, la mai puţin de 2 metri.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *