728 x 90

Gazele naturale, de la „focurile sfinte” la primele orașe iluminate cu gaz

Gazele naturale, de la „focurile sfinte” la primele orașe iluminate cu gaz

Deși gazul natural este cunoscut din cele mai vechi timpuri, utilizarea sa în scop comercial este relativ recentă. Din cele mai vechi timpuri, numeroase popoare ale antichității cunoșteau gazele naturale sub denumirea de “focuri sfinte” sau “focuri veșnice”. În jurul anului 1000, î.Hr., faimosul oracol de la Delfi, pe Muntele Parnas din Grecia antică, a

Deși gazul natural este cunoscut din cele mai vechi timpuri, utilizarea sa în scop comercial este relativ recentă. Din cele mai vechi timpuri, numeroase popoare ale antichității cunoșteau gazele naturale sub denumirea de “focuri sfinte” sau “focuri veșnice”.

În jurul anului 1000, î.Hr., faimosul oracol de la Delfi, pe Muntele Parnas din Grecia antică, a fost construit acolo unde gazele naturale se scurgeau din pământ alimentând flacăra eternă. În jurul anului 500 î.e.n., chinezii au început să folosească „conducte” din bambus pentru a transporta gazul care se scurgea la suprafață și pentru a-l folosi pentru a fierbe apa de mare și a obține apă potabilă.

Prima țară care folosește gaze naturale în scop comercial

În ciuda acestor mărturii istorice îndepărtate, prima țară care a utilizat gazul natural în scop comercial a fost Marea Britanie. În jurul anului 1785, britanicii au folosit gaze naturale pentru a lumina casele și străzile. În 1816, în Baltimore, Maryland, a fost folosit gaz natural cu scopul de a lumina străzile cu gaz lucru ce a transformat acest oraș în primul oraș din Statele Unite care și-a luminat străzile în felul acesta.

Gazele naturale au fost descoperite în America încă din 1626, când exploratorii francezi au descoperit popoarele indigene care aprindeau gaze care se scurgeau în și în jurul Lacului Erie. În 1821, William Hart a forat primul puț de gaz natural de succes din SUA în Fredonia, New York. În cele din urmă, s-a format Fredonia Gas Light Company, devenind prima companie americană de distribuție a gazelor naturale.

În 1836, orașul Philadelphia a creat prima companie de distribuție a gazelor naturale deținută de municipalitate. Astăzi, sistemele publice de gaze din SUA numără peste 900 de astfel de companii, iar Philadelphia Gas Works este cea mai mare și cu cea mai lungă conductă de gaz public din SUA.

În cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, gazul natural a fost folosit aproape exclusiv ca sursă de lumină, dar în 1885, invenția lui Robert Bunsen a ceea ce este acum cunoscut sub numele de arzătorul Bunsen a deschis noi oportunități de utilizare a gazului natural. Odată ce au început să fie construite conducte eficiente în secolul al XX-lea, utilizarea gazului natural s-a extins la încălzirea caselor și gătitul mâncării, la aparate precum încălzitoarele de apă și cuptoarele, instalațiile de producție și procesare și cazanele pentru a genera electricitate.

Gazele naturale în România

În România, primele emanații de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel, județul Mureș în anul 1909. Sonda 2 Sărmășel, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă.

Cele mai citite articole

Anul 1910 marchează prima intenție de transport a gazelor din Europa finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmășel la Turda, pe o distanță de 55 km. Un an mai târziu, 1915, se produce constituirea primei societăți din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), având ca obiect de activități exclusiv explorarea, forarea, transportarea și distribuirea gazelor naturale din bazinul Transilvan.   

În 1925 s-a fondat Societatea Națională de Gaz Metan, „Sonametan” care va prelua activele UEG în anii următori. 1928 include în premieră europeană finalizarea montării stației de comprimare a gazelor la Sărmășel, dotată cu 3 motocompresoare orizontale Ingersol Rand.

•           În anul 1933 se realizează la Sărmășel prima prospecțiune gravimetrică din România pe o structură de gaze;  

•           Primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România s-a clădit în 1958, la Ilimbav, jud. Sibiu

•           România devine prima țară din Europa în care se construiește, în 1965, pe traseul unei conducte magistrale, o stație de comprimare gaze;

•           În anul 1969 România deține locul IV în lume în ceea ce privește producția de gaze cu un procent de 2,54% din producția mondială;

•           În anul 1974 se pune în funcțiune conducta de gaze ce tranzitează teritoriul României pentru transportul gazelor în Bulgaria.                                                               

•           În 1978, România începe importul de gaze din URSS. 

Cele mai citite articole

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

Cele mai citite articole